Artikel: Luieruitslag op de leeftijd van mijn kindje.
Zolang je kleintje luiers draagt, bestaat de kans dat het luieruitslag of luierdermatitis oploopt. Dat is écht niets om je als ouder zorgen over te maken. We bekijken even waaraan dat op de leeftijd van jouw baby kan liggen en hoe je het probleem goed aanpakt.
Wat veroorzaakt luieruitsag en luiereczeem bij jouw baby?
Pasgeboren baby (0 – 3 maanden)
De belangrijkste redenen waarom pasgeboren baby’s op deze leeftijd luieruitslag of luierdermatitis krijgen, is omdat ze haast 24 uur per dag een luier dragen. Hun huid is nog bijzonder gevoelig en kwetsbaar. Bovendien voelen ouders van een eerste kindje vaak nog niet goed aan wanneer het tijd is om de luier van hun kleine spruit te verversen. En dat kan soms leiden tot rode billetjes.
Vermijd ook best om je baby in deze levensfase elke dag een badje te geven. Omdat de huidplooitjes in het luiergebied niet genoeg droogtijd krijgen, is er op die gevoelige plekjes meer kans op luieruitslag.
Opgroeiende baby (3 - 6 maanden)
Je kindje zal tijdens deze periode een flink stuk groeien. Daardoor kunnen de luiers van je baby soms wat te strak zitten, wat wrijving aan de randen en irritatie veroorzaakt. Als je niet meteen kunt achterhalen waarom je baby last heeft van luieruitslag, probeer dan gewoon luiers van een maatje groter. Als luiers te krap zijn, worden urine en ontlasting namelijk tegen de tere babyhuid aan gedrukt. Het gevolg kan je al raden: vervelende luieruitslag.
Actieve baby (6 – 9 maanden)
Het voedingspatroon van je baby verandert ingrijpend tijdens deze periode. Je hoeft de oorzaak van luieruitslag op deze leeftijd dus niet ver te zoeken. Soms worden bepaalde irriterende stoffen uit de voeding van de mama via borstvoeding doorgegeven aan de baby. Wanneer je baby daarna overstapt van moedermelk naar flesvoeding, of van flesjes naar vaste voeding, zie je het effect daarvan meestal ook in de luier. Bepaalde soorten voedsel, zoals citrusvruchten of tomaat, veroorzaken makkelijk luierdermatitis omdat ze zuren bevatten. Die kan je dus best nog even vermijden.
Leergierige baby (9 -12 maanden)
Wanneer je kindje naar het eerste levensjaar toe groeit, wil het ook steeds meer nieuwe dingen ontdekken. Als ouder is het leuk om te zien hoe je kleintje ook aan tafel wil proeven van wat mama en papa zo lekker vinden. Het is een beetje experimenteren, maar over het algemeen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met voeding als koolsoorten en ui, bonen en zuren zoals in fruit als citrusvruchten en kiwi. En uiteraard laat je pittige kruiden best nog even achterwege. Zo kan je voorkomen dat je kindje last krijgt van luieruitslag.
Luiers ontgroeid en toch last van luieruitslag?
Draagt jouw kindje al een tijdje geen luiers meer en merk je toch luieruitslag op aan de billetjes?
Dan heeft je peuter misschien een schimmelinfectie opgelopen. Geen zorgen: dit is makkelijk te behandelen met een antischimmelzalf op voorschrift van je dokter. Als je die combineert met een zinkzalf, is de huid van je kindje goed beschermd tegen huidirritatie en luieruitslag.
Merk je droge, schilferige plekken op aan de billen van je kindje? Dan is er wellicht eerder sprake van eczeem. Check in dat geval zeker ook de knieholtes en de ellebogen van je kleintje, want mogelijk zie je ook daar droge vlekjes. Met een bezoekje aan je kinderarts kan dit kwaaltje verholpen worden.
Populaire producten

Krijg tips van experts voor jou en je kindje
Als ouder zit je vast met heel wat vragen over de zorg voor je kleintje. Onze experts staan klaar met antwoorden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek tips, promoties en het beste voor je kindje.