Hoe kan je luieruitslag bij jouw kindje voorkomen?
Heel wat jonge ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: rode billetjes bij hun baby’tje, meestal veroorzaakt door een natte of vuile luier. Op zich is luieruitslag meestal onschuldig, maar leuk voor je kindje is het niet. Hier geldt dan ook de gouden regel: luieruitslag voorkomen is beter dan genezen.
Gouden raad van én voor mama’s en papa’s
- Kies luiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag. Zorg er ook voor dat ze de juiste maat voor je kindje hebben, zodat ze goed aansluiten en niet gaan schuren.
- Verschoon de luier van je kindje zo snel mogelijk als je merkt dat hij nat of vies is. Liever iets te vaak, dan iets te weinig.
- Heeft je baby een volle luier? Reinig het gebied rondom de geslachtsdelen grondig met lauw water zonder zeep en laat de billetjes goed drogen aan de lucht.
- Vermijd wrijven wanneer je de billetjes van je kindje reinigt. Met zachte, deppende bewegingen voorkom je dat de gevoelige huid geïrriteerd raakt.
- Bepoeder de billetjes van je kleintje na elke luierverschoning met speciale babytalk. Dat beschermt de huid tegen de inwerking van urine en ontlasting en helpt luieruitslag te voorkomen.
- Is het mooi weer? Laat de luier dan lekker uit. Je baby vindt het vast zelf ook fijn wanneer zijn billetjes even niet verpakt zitten in een warme luier. Het geeft de huid bovendien ook de kans om vrij te ademen.
- Merk je ondanks alle goede zorgen toch een beginnende roodheid van de billetjes op? Leg er dan een dun laagje zinkzalf voor baby’s op. Dat verzacht én voorkomt erger.
Wat als niets écht helpt om luieruitslag bij je kindje te voorkomen?
Luieruitslag wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door huid die geïrriteerd raakt door contact met vocht of ontlasting in de luier. Als je de luier niet tijdig verschoont, kunnen de billetjes van je baby rood kleuren en zelfs kleine wondjes vertonen. Als je kindje dus te lang een vieze luier aan houdt, gaat het schuren over de huid, met mogelijke luieruitslag tot gevolg. Dat komt doordat de pH-waarde van de huid verandert en de eiwitten in de ontlasting irritatie van de huid opwekken.
Vaak is zo’n vervelende luieruitslag te voorkomen met bovenstaande tips. Maar wat als niets écht helpt? Dan is er misschien meer aan de hand. Mogelijk liep jouw kleintje een schimmel- of bacteriële infectie op. Dat is op zich niet zo erg als het klinkt, maar het is wel raadzaam om een kinderarts te raadplegen.
Die bekijkt de situatie grondig en schrijft indien nodig een antibacterieel middel (tegen een bacteriële infectie) of een schimmeldodende crème (tegen een schimmelinfectie) voor. Bij ernstige gevallen van luieruitslag kan het zelfs nodig zijn om je kindje tijdelijk met een lichte hormoonzalf te behandelen. Jouw kinderarts weet vast en zeker raad!
Populaire producten

Krijg tips van experts voor jou en je kindje
Als ouder zit je vast met heel wat vragen over de zorg voor je kleintje. Onze experts staan klaar met antwoorden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek tips, promoties en het beste voor je kindje.